2012-09-27

Alternativ till Google Analytics

Idag kan vi läsa i bland annat Expressen och DN om hur svenska myndigheter, organisationer, företag och partier ger information om DIG till Google. Det låter väldigt illa när man läser det så, men vad är det egentligen som händer, hur kan du skydda dig och vad finns det för alternativ för de som fortfarande vill ha statistik på sin hemsida? Vi försöker reda ut begreppen!

Vad är det som händer?

googleGoogle har ett verktyg som heter Google Analytics. Det är ett verktyg som genererar statistik över hur en hemsida används. Det fungerar som så att ägaren till sidan lägger in ett litet Javascript som sedan körs på varje sida som visas. Det Javascriptet har som uppgift att skicka alla uppgifter det kan till Google. Google omvandlar sedan den informationen till statistik så ägaren ska kan se vilka som besökt sidan, vad de varit mest intresserade av och lite annan allmän information.

Ja ditt IP-nummer syns och ja man SKULLE kunna använda det för att spåra dig. MEN varje annan sida du besöker har ändå ditt IP-nummer redan då för det mesta loggas av webbservern som levererar hemsidan.

Vad som mer händer är att Google helt plötsligt får en massa användbar ”meta-data”. Med informationen de lagrar kan de koppla ihop att besökare som besökt sida X (ex. en partisida) även brukar besöka sida Y. Du kanske själv funderat varför det visas annonser på sidor du besöker som matchar just det du är intresserad av? Svaret är meta-data!

Google i sin tur använder den här informationen för att utveckla sin sökmotor. Det handlar om att ge och ta. Du ger Google information över de som besöker din sida, Google ger dig statistik över dina besökare och deras vanor och DU får bättre sökresultat nästa gång du googlar.

Vad kan jag som sidbesökare göra för att förhindra det här då?

När det började pratas om det här problemet för några år sedan så såg Google själva problemet. Det finns folk som inte vill dela med sig av sina uppgifter. Och så tog de fram en egen lösning som låter dig ställa in vad/om något ska skickas till Google när du besöker hemsidor. Ett annat exempel är Noscript som låter dig stänga av Javascript på en del sajter. Det förhindrar i sin tur att Googles skript körs.

Men om jag fortfarande vill ha statistik men inte vill dela med mig info till Google?

piwikSjälvklart finns det alternativ.

Vi använder oss av ett verktyg som heter Piwik. Det är helt open-source och betyder att du kan köra det på din egen webbserver. Du kan också använda dig av tjänster som erbjuder Piwik som analysverktyg – men då hamnar du i samma sits igen med att någon annan sitter på dina användares data.

Vi har kört Piwik sida vid sida med Google Analytics ett bra tag och tycker det är ett väldigt bra alternativ.

Kan ni hjälpa mig sätta upp Piwik?

Klart vi kan – endera på din egen server eller varför inte hyra en VPS av oss för ändamålet?

Skrivet av: Emil Österlund