2014-01-24

Veckans open source tips: ownCloud

Varje fredag så tipsar vi om en fri programvara som vi tycker förtjänar att spridas och användas lite mer. Veckans val föll på ownCloud – en programvara som låter dig lagra din data på samma sätt som hos Dropbox eller Google Drive – fast på en egen server!

ownCloud är ett alternativ till tjänster som Google Drive och Dropbox när det kommer till filer i molnet.

Men till skillnad från de andra jättarna så är det en tjänst du själv kan installera på en server och alltså själv ha kontroll över dina filer. Du kan sedan installera klienter på datorn och i telefonen för att lagra och komma åt dina filer.

Laddar du upp en fil så synkroniseras den till alla klienterna – precis som med Dropbox.

oc5files

Fördelar

En skillnad jämfört med Dropbox är att du kan välja vad som skall synkroniseras via klienten i datorn. I Dropbox är du låst att bara kunna synkronisera filer i katalogen ”Dropbox”, men med ownCloud kan du själv välja vilka kataloger som skall synkroniseras, vilket ger en lite större frihet. T.ex kan man ha en mapp till varje dator och sen några gemensamma mappar. Eller så gör man precis som med Dropbox; större valfrihet alltså.

Det finns dessutom en uppsjö av plugins som utökar funktionaliteten. Det går t.ex att synkronisera sina kontakter eller sin kalender mot ownCloud.

Det går att sätta upp grupper. Skapa en grupp som heter t.ex Dalnix där alla våra anställda är med i och om någon då delar den med gruppen Dalnix så får alla användarna tillgång till det.

Enkel att installera!

Nackdelar

Det är en relativt ung programvara och som sådan så brottas den fortfarande med en del buggar. Men som egen lagringslösning på kontoret eller för eget bruk duger den utmärkt. Då är den till och med fenomenal.

Veta mer?

Hoppa över till owncloud.org och läs hur du installerar servern och klienter!

Skrivet av: Olle Gustafsson