2014-01-17

Veckans open source tips: 0ad

Varje fredag framöver kommer vi tipsa om en fri programvara som vi tycker förtjänar att spridas och användas lite mer. Veckans val föll på spelet 0AD.

Idag börjar vi med något nytt; varje fredag så kommer vi att tipsa om ett opensource-projekt eller programvara som vi tycker skall uppmärksammas lite extra. Vi kommer försöka göra det varje fredag med fokus på lite olika områden. Idag föll fokuset på ett av våra favoritsysselsättningar när arbetsdagen är slut – nämligen spel.

alpha-12-bokeh

För alla som spelat den gamla klassikern Age of Empires vet hur roligt det är att utveckla en civilisation för att sedan bygga in sig i murar och slutligen attackera motståndaren. Man kan sitta i timmar och bygga sin stad och det blir liksom aldrig riktigt tråkigt. 0AD är en öppen variant av det.

Det är ett ambitiöst projekt som låter dig spela en av många civilisationer upp genom tidsåldrarna. Du måste hela tiden se till att det finns ett stadigt flöde av resurser för att kunna utöka befolkningen samt bygga nya byggnader som ger nya fördelar.

Projektet utvecklas  hela tiden och nyligen så hade de en insamlingskampanj som drog in nog med pengar för att heltidsanställa en utvecklare.  Han kommer fortsätta jobba med projektet och i och med det kommer spelet fortsätta växa.

Man kan spela det själv mot datorn, men roligast är det faktiskt om man spelar med/mot en vän. Skoj för flera timmar!(tidsåldrar!).

Installera

För att installera så går du till http://play0ad.com/download/

Happy gaming!

Hjälp till

Om du är utvecklare och känner att det här är precis vad du har lust att sätta tänderna i så hittar du mer information här.

I övrigt behövs hjälp med att översätta spelet till svenska. Det kan man göra här.

Skrivet av: Olle Gustafsson