2014-02-21

Veckans open source tips: Brackets

Brackets är en open source kod-editor. Den har funnits ett tag nu men vi har inte riktigt provat den ordentligt tills nyligen. Anledningen till det är att de inte har haft ett vettigt Linux-stöd förrän i de senare versionerna. Och under den perioden så har Brackets vuxit till sig ganska rejält ändå och bara blivit trevligare.

Den är speciellt anpassad för att utveckla webb med och en av de starkare sidorna är just LIVE-HTML funktionen. Det betyder att när du redigerar HTML och CSS så uppdateras hemsidan i realtid. Du behöver inte ladda om browsern eller något sådant. Du som är van utvecklare brukar använda developer tools / firebug och vet hur man ändrar där och ur det slår igenom på en gång – det här är samma sak. Här har Brackets själva gjort en video för att visa hur det fungerar. 

brackets är helt skriven i Javascript vilket är positivt då man som webbutvecklare enkelt kan skriva plugins till editorn. Ett exempel på det är en @TODO plugin skriven av vår fellow nerd och vän Mikael Jorhult.

Adobe som ligger bakom Brackets har också visat upp en feature som skulle kunna vända hela webbutvecklarebranschen upp och ner, nämligen att kunna öppna din PSD fil direkt i en photoshop lens i brackets och få ut all tänkbar information från den. Det är helt fantastiskt och är nog det som kommer att få oss att gå över helt till brackets när det kommer.

Överlag så är Brackets en snabb och smidig editor och vår gissning är att den kommer att ta en större andel användare från andra editorer, för det här – det är riktigt riktigt bra.

Skrivet av: Olle Gustafsson